Help, ik zit met een "Jeremy Clarkson" in mijn kudde!

Ramenas, de leider van onze kudde schapen & geiten, heeft twee grote voortanden moeten laten trekken. Dat doet iets met een ram.

Ramenas ~ Leider der Schapen en GeitenHij is verder kerngezond, maar het lijkt alsof hij zijn zelfvertrouwen samen met zijn tanden is verloren.  (Zoals Samson met zijn haar.)  Binnen de kortste keren profiteerde Red Bull dan ook van de situatie en heeft de leiding van de kudde overgenomen. Deze coup d’état is werkelijk een tragische zaak.  Voor mijn ogen speelt zich het volgende af:  van een kudde in harmonie (zie blogpost van 21 oktober 2013: https://www.triangis.be/blog/3-beestige-leiderstypes/) zie ik een kudde die in 2 is gesplitst. De schapen aan de ene kant, weggeterroriseerd door Red Bull.  De laagste in rang (Noisette) vermagert, want ze geraakt niet aan eten. Het is tragisch maar waar.

De geiten, in hun nieuwe status als “upperclass”, bevinden zich aan de andere kant, de kant van het eten.   Maar ook bij hen zijn er schermutselingen, vermits Red Bull zijn levenslange ergernis over Yakult opnieuw kan botvieren.  In de stal drijft hij Yakult in een hoek en ramt dan met zijn hoorns in zijn collega. Het is er allemaal wat over.

Ook in de natuur kan “l’enfer” bestaan uit “l’autre”.  Irritatie en angst overheersen.  (Bij de kudde dieren welteverstaan.  In ons gezin is alles koek en ei.) Nochtans,  Red Bull is een schatje. Kijk, op onderstaande foto knuffelt hij één van mijn  (st)liefdochters.  Het is de meest sociale geit die met veel enthousiasme voor elke gast die op bezoek komt een showtje opvoert (pootjes geven, buiging maken, op commando springen op tafels en op een gekke manier eraf springen, …).  Hij heeft echt talenten die de anderen geiten niet hebben. Jawel Red Bull heeft veel fans. We love him!


Geit met Meisje

 

Maar naast sociaal, charmant en grappig is Red Bull ook koleriek, egoïstisch en dus ook  …  een verschrikkelijk slecht leider.

Helaas is hij op dit moment de meest dominante in de kudde.  Niemand durft hem uit te dagen.  Ik sta voor een gigantisch probleem.

Op de één of andere weirde manier doet deze situatie mij denken aan Jeremy Clarkson. Dat zal ook wel best een toffe gast zijn. Sociaal en al.  Grappig, spontaan enzomeer. Met talenten die anderen niet hebben.

Leiderschap ~ De Jeremy Clarkson zaak

Je collega een “djoef op zijn meule” geven omdat die jou midden in de nacht geen biefstukske kan serveren, tja…. Op welke planeet ben je terecht gekomen vraag ik me dan af.

Dat is er toch wel  allemaal wat over.

De BBC heeft gekozen voor “het juiste”.

De kerel op zijn plaats zetten.

Mij rest hetzelfde te doen.

Maar hoe?

PS: Zo ontmoet ik wel wat managers die klagen over een Jeremy Clarkson in hun kudde.  Iemand met een enorme technische kennis of (bij de concurrentie) gegeerde expertise die zich als een asshole gedraagt, in de overtuiging verkerend dat de evenaar door hun navel gaat. Is iedereen ontwikkelbaar?  Zal JC veranderen? Leer Red Bull ooit om een betere leider te zijn? To be continued…