Het overloop effect van planten op de werkvloer

Met de lente in de lucht lonkt de natuur weer om naar buiten te gaan. Voel je het ook?  En er is meer dan dat: onderzoek na onderzoek stapelt zich op:  groen is  goed voor ons. Even wat feiten (échte, geen alternatieve*) op een rij:

Wist je dat …

  • Enkel wat planten toevoegen op de werkvloer voor een productiviteitsstijging zorgt van 15%
  • Na slechts een uurtje in de natuur is je concentratievermogen en geheugen 20% beter.
  • Artsen schrijven minder antidepressiva voor in straten waar meer bomen staan dan in kalere straten. Iedere extra boom per kilometer betekent bijna 1,5 (1,38) voorschrift minder.
  • Groen werkt kalmerend. Dat toonde het VU Medisch Centrum van Amsterdam aan. Zij zetten 46 studenten achter een computer en gaf ze de opdracht zich in te leven in allerlei foto’s. ‘De ene helft van de studenten kreeg foto’s van een groene omgeving te zien, de andere helft van een stedelijke omgeving.’ zegt onderzoekster Magdalena van den Berg. Om stress op te wekken liet ze de studenten vooraf, en onder tijdsdruk, rekensommen oplossen.  Tijdens het bekijken van de foto’s toonde ze verzonnen resultaten van andere deelnemers, die stukken beter waren dan de eigen prestaties. Wat bleek: studenten die groene omgevingen voorgeschoteld kregen, herstelden sneller van de stress dan studenten die enkel bebouwing zagen.Waar wacht je nog op?  Kom uit uw kot en/of zet een plant op je bureau. Gewoon doen!

*Bronnen: De Standaard, april 2016, De Morgen 21 maart 2017

Over de auteur:

Meredith Van Overloop onderzocht welke hefbomen kunnen gebruikt worden om de sfeer op het werk te verbeteren.  In “Het Overloop Effect, 7 hefbomen voor een betere werksfeer” is de 7de hefboom: “Breng energie in je omgeving”, met daarin een hoofdstuk over de impact van een groene, natuurrijke omgeving. Meer informatie over dit boek vind je hier

De auteur is oprichter van Triangis bvba. Triangis verzorgt training & coaching op 4 domeinen: klantgericht communiceren, leiderschap, teamontwikkeling en welzijn op het werk. De deelnemers van individuele en groepstrajecten genieten van de prachtige natuur op de site van Triangis in Overijse.  Voor een gratis intakegesprek kan je een mail sturen naar: [email protected]