Welke sfeer past bij jou?

Het is weer zover: de typische kerstsfeer!  Lichtjes, jinglebells, glühwein, … De ene smult ervan, de andere wenst dat het allemaal al achter de rug is. In ieder geval,  je kan er niet omheen. Als je buiten komt komt het op je af. Zo gaat dat met sfeer.

Ik schreef er een boek over. Meer bepaald, een boek over de sfeer op het werk.

Voor mijn boek ben ik op zoek gegaan naar sfeerpatronen, naar de impact van de werksfeer op zowel individu, team als organisatie. En nog veel belangrijker: ik ben op zoek gegaan naar praktische tips om impact te hebben op de sfeer. Want als de werksfeer slecht is, is het resultaat een overloop-effect.  Ik vergelijk dit iin mijn boek met een verstopt rioolputje dat alsmaar meer begint te stinken.  Als er niets aan gedaan wordt,  loopt “de shit” over; een slechte sfeer is besmettelijk. Mensen beïnvloeden elkaar immers voortdurend. Een cynische sfeer is als een natte dweil op een smeulend vuurtje. Klanten voelen het. Tenslotte doodt het alle passie en innovatie.

Mijn boek telt 320 pagina’s. Dat is wel wat.  Ik sprak dan ook met meer dan 50 bedrijfsleiders, Human Resources Managers, leidinggevenden, maar ook met honderden mensen in verschillende lagen van organisaties, zowel in de private als in de publieke sector. Ik heb veel geleerd doorheen het schrijfproces en wil je graag laten kennismaken met wat ik heb geleerd.  Elke maand zal ik een blog schrijven over een bepaald aspect van de werksfeer. Gewoon gratis en voor niks. Waar vind je dat nog tegenwoordig.

In deze blog wil ik je inkijk geven in hoe de verschillende fases waarin een organisatie zich bevindt een impact heeft op de werksfeer. Aan jou dan om te bepalen welke sfeer het beste bij jou past.

1. DROMEN & OPSTARTEN 

Als je werkt in een start-up beleef je een unieke sfeer. Het bruist, het gonst, het leeft! Maar niet iedereen voelt zich goed bij zo’n sfeer.

Valkuilen: gebrek aan duidelijk doel, chaos, verschillende snelheden, ‘iedereen-doet-alles’, gebrek aan structuur

2. ORGANISEREN & PRODUCEREN

In de volgende fase gaan we echt aan de slag. Lijnen moeten worden getrokken, en rollen verdeeld. Hou jij van een sfeer waarin je mee mag bouwen, mee vorm mag geven aan een organisatie? Structuur scheppen, processen uittekenen, omzet behalen? Dan past zo’n context bij jou. Maar niet iedereen voelt zich goed bij zo’n sfeer.

Valkuilen: geen zicht op waarden (alleen het cijfer telt), micromanagement (de top blijft zich vastklampen aan controle over elk detail), ontstaan van silo’s, onduidelijkheid over het gemeenschappelijke doel

3. INSTITUTIONALISEREN

Mensen die graag werken in deze sfeer houden van de zekerheid, van duidelijkheid, van overzicht. Er zijn vaststaande procedures, regels en structuren. Alles is geformaliseerd, en je weet waar je staat. Maar niet iedereen voelt zich goed bij zo’n sfeer.

Valkuilen: discrepantie tussen het ziel (zingeving/missie) van de organisatie en de procedures, een “tool” wordt “een doel”, versnippering van verantwoordelijkheden en een tekort aan afstemming & vertrouwen tussen leidende rollen onderling, het instandhouden van ‘de instelling’ wordt een doel op zich; verlies van de essentie.

4. LOSLATEN

En zo komen we bij de fase van het loslaten met een heel eigen typische sfeer. Het is misschien niet de meest vrolijke fase maar elke organisatie moet er doorheen om weer naar een nieuwe fase te kunnen gaan; innoveren en zichzelf heruitvinden. Er zijn mensen die hierin gespecialiseerd zijn en het net wel heel boeiend vinden; herorganiseren, “costcutting”, moeilijke beslissingen nemen, afscheid nemen van producten, divisies, …

Valkuilen: vasthouden aan eigen positie, leiderschap vanuit ego & machtsdenken, de kop in het zand steken, tegenhouden van vernieuwing, gebrek aan moed

Zoals de seizoenen ons jaar na jaar meenemen in verschillende ritmes van versnellen, vertragen, vermeerderen en verminderen,  zo zijn onze werkplekken ook onderhevig aan verschillende fases.  Eenzelfde organisatie kan op verschillende snelheden werken. Zeker bij grote organisaties zullen sommige departementen zich in de opstart-fase bevinden, en weer andere blijven steken in de fase van het institutionaliseren en weigeren naar de volgende fase te gaan.  Een cruciale rol speelt de top. Hoe is de sfeer bij het MT? Welke sfeer stimuleren de aandeelhouders?

Enkele vragen voor jou om over te bezinnen:

In welke fase bevindt jouw departement/organisatie zich? Welke fase past het best bij jou op dit moment?

Warme wensen vanwege het Triangis-team voor een sfeervolle overgang van oud naar nieuw,

Meredith

Wil je mijn boek kopen? Dat kan:  hier

Het Overloop Effect, 7 hefbomen voor een betere werksfeer

14316764_301761396854165_7546674035861401219_n