Het nut van "Nee"

Pettengoochelaars, dat zijn we.

 We goochelen en wisselen vlot van de ene pet naar de andere. Moeder, vriendin, werknemer of leidinggevende, collega, echtgenote, manager vd huishouden, organisator van familiefeesten, bemiddelaar bij familiale conflicten, lid van een sportvereniging, … we zijn het gewend om verschillende rollen aan te nemen.
In elke rol heeft de omgeving verwachtingen van jou. En jij hebt op je beurt ook nog eens voor elke rol verwachtingen naar jezelf toe.
 Grenzen stellen, “nee” zeggen heeft nut. Tenzij je kickt op een burnout natuurlijk.
De 4 “madammen” van Triangis (San Vangenechten, Inge Vandegehuchte, Marianne Stas en ik)  namen een groep “Straffe Madammen” vandaag mee in een kort en krachtig experiment over “Grenzen voelen”.   We mochten namelijk de host zijn voor de Twunch van de maand mei.  Informatie over de Straffe Madammen? Zie op twitter: #straffem (en zie ook blogpost van 24 februari).
Zalig hoe iedereen zich met pretoogjes hees in lelijke rubberen laarzen en zich authentiek stortte in de oefeningen.  Kapsones waren ver te zoeken,  veel dank aan alle aanwezigen!
5 Conclusies:
  1. Iedereen is anders en gaat anders om met grenzen.
    Elk mens kan groeien in zelfbewustzijn: “Hé, dat wist ik niet van mezelf.”
  2. De manier waarop je grenzen stelt is gelinkt aan de ander en de context. Het voorzichtig aftasten van de grenzen van de ander wordt gestuurd vanuit respect. Dat is toch wat ik vandaag zag.  Elders verloopt het niet altijd zo…
  3. “Nee zeggen” roept bij vrouwen soms/vaak schuldgevoel op. Is dat bij mannen ook zo? Reactie graag!
  4. Over je eigen grenzen (laten) gaan kan starten met tegen jezelf zeggen: “Alez, doe niet zo flauw.”    Denken, doen én voelen zijn alledrie betrokken bij het assertiviteitsthema.  Met voelen bedoel ik niet alleen emoties, maar ook werkelijk lichamelijk voelen; knoop in de buik, spanning in de schouders, … Groeien in assertiviteit? Bewustzijn op de 3 niveau’s (denken, doen & voelen) is de eerste stap.
  5. Sta stevig met je voeten op de grond en weet: je mag staan waar je staat, je mag zijn waar je bent.