Geef genoeg water aan uw eigen gazon

Junimaand examenmaand… Onze kinderen studeerden allemaal samen aan de grote tafel in de living. Serene sfeer. Mijn man en ik zetten ons er meestal bij, ieder werkend op zijn eigen eiland, en toch samen. Snuifje stress hier en daar. Vragen die uit het niets opduiken: “hoe schrijf je expectation?” “Wanneer leefde Socrates nu weer?” Mekaar helpen, en tegelijkertijd geconcentreerd eigenaarschap opnemen voor jezelf. Ik kan niet fierder zijn op mijn gezin dan ik ben. Nog fierder en ik zou uit elkaar barsten. Geen gezicht is dat.

Het is ook de maand dat de NLP-studenten van het Ontwikkelingsinstituut hun praktische en theoretische proeven hebben afgelegd om het certificaat van internationaal erkend NLP-Practitioner of Master te verkrijgen. Ze krijgen dat niet zomaar. Gedurende een jaar elke maand een vol weekend NLP-technieken leren, openstaan voor feedback, de vaardigheden oefenen en integreren,  werken aan je eigen ontwikkelingspad, deelnemen aan huiswerkgroepen, …het vraagt een engagement.  Het zijn meestal trajecten die een diepe invloed hebben op elkeen. Het gaat niet om het papiertje, het attestje….  NLP gaat over een attitude waarmee je in het leven leert te staan. Open, oordeelloos, en eigenaarschap opnemend voor je eigen denken, voelen en doen. Op de laatste dag leggen onze studenten een getuigenis af.  Telkens weer overvalt me dan een gevoel van dankbaarheid…  sorry voor de meligheid. Melig mag ook. :-)

Hier een greep uit de getuigenissen van de Practitioners. Met hun toestemming mag ik dit hier plaatsen. Het is een samenvatting. Dank aan hen allen voor de fijne reis samen en voor het vertrouwen!

Bart: “Het resultaat van een jaar NLP?  Meer zelfzorg en een betere communicatie met mezelf. Ik heb leren loslaten. Er zijn nu meer keuzes. NLP leert mij dat “moeten” ook “willen” of “kunnen” kan zijn.  Ik sta nu aan het stuur van mijn bus, in plaats van op de achterbank te zitten. Ik ben rijker, en lichter.”

Sandra: “NLP is vooral bewustworden.  Weten dat jezelf vergelijken met anderen zinloos is. Kijk naar de bomen; een wilg vindt zichzelf niet minderwaardig aan een beuk. Een wilg is een wilg en een beuk is een beuk.  Leren mezelf te aanvaarden zoals ik ben.”

Wendy: “Voor deze opleiding had ik het gevoel dat ik steeds hetzelfde deed, hetzelfde dacht en hetzelfde zei. NLP bracht me eerst in verwarring en toen kon ik verstillen. Aan het einde van deze reis zie ik dat NLP echt werkt. Ik moet niet meer zo hard mijn best doen. Ik heb meer opties. Voel dat ik opener ben geworden, en vooral positiever in het leven sta. Het vrije kind in mezelf mag er zijn.”  (Dank voor het sterk moment, lied/tekst, waarop je ons allemaal hebt ontroerd)

Patrick: Wie was ik voor NLP? Comfortzone, bewapend, beveiligd. Overtuigd, gesloten sterk.  Mijn harnas is afgebroken, dat voelde aanvankelijk broos en verwarrend. NLP leerde me een microscopische analyse te doen bij mezelf. Nu ben ik bewust en rustig.

Hilde: Ik heb “schoonheid” leren kennen in een ruimer kader. Als alles er mag zijn in een groep zoals deze, als alle delen in mezelf aanwezig mogen zijn zoals ik hier heb ervaren,, … dat is schoonheid.  Ook de delen die ik vooraf niet mooi vond aan mezelf. Alles mag er zijn. Geen innerlijk gevecht meer… dat is schoonheid.  Ik heb mijn innerlijke kind vrijgelaten, het maakt mijn leven lichter. Ik hoef me niet meer in te houden. Dat is schoonheid.

Nathalie: Mijn vriend getuigde over mijn verandering: “Je bent rustiger en kan de wereld meer op afstand bekijken. Je laat je niet meer emotioneel overspoelen. Je hebt de code ontdekt hoe jezelf  in elkaar zit. Je communiceert beter en je weet nu duidelijker wat je wil.”  Wat ik zelf vind dat ik vooral heb geleerd: Neem de tijd in plaats van dat de tijd jou neemt.”

Jos: “Als er zoveel mensen zijn die op mij vertrouwden zoals hier, kan ik dat ook. Als al deze mensen zo vriendelijk waren voor mij,  kan ik ook vriendelijk zijn voor mezelf. Bovendien kan ik nu gewenste gevoelens verankeren. Ik ben gelukkiger.”

Jan:  “NLP geeft me puzzlestukken om het leven en mezelf te begrijpen. Misschien heb ik nog maar pas het bestaan van puzzlestukken ontdekt. Ik hoop in ieder geval dat ik tijdens de Master weer nieuwe puzzlestukken zal ontdekken. Verder is het ook handig dat ik voortaan taalpatronen kan herkennen bij ruziende vrouwen. ;)”

Christophe: “Vroeger zegden mensen mij: “Je moet je daar allemaal geen zorgen om maken.” Hoe moest ik dat doen?  Dat wist ik niet. Wel, dat heb ik hier geleerd.  Vroeger moest ik externe hulpbronnen zoeken om me goed te voelen, nu kan ik dat gewoon binnenin mezelf. Ik ben bewust geworden.  Ik volg nu meer mezelf.  Ik denk minder aan wat anderen zullen denken. Ik zat vast aan mijn werk. Nu maak ik meer tijd voor mezelf en mijn gezin.  Onzichtbare draden worden zichtbaar.”

Els: “Het is wat het is. Dat heb ik geleerd:  loslaten.  Ik heb leren “nee!” zeggen.  Ik heb de last van het verleden kunnen loslaten. Ik leef meer in het moment.  Ik kan nu improviseren in het moment in plaats van lang op voorhand te plannen. Ik geef mezelf elke dag de kans om een stukje verder te groeien.”

Bart: “Het leven is als een tocht. Ieder is op zoek naar de heilige graal. Ieder heeft zijn eigen heilige graal.  Ik dacht altijd dat mijn Graal te vinden was in  “het land van Serieus”.  Ik verblijf er nu nog regelmatig, maar mijn wereld is met NLP groter geworden.  Ik kan me ook verplaatsen naar het Luisterpark. Ik weet ondertussen de Gevoelensstraat ligt. Het gaat niet over veranderen, maar over meer mogelijkheden toevoegen.  Ik kijk uit naar de Master.

Hans: “Ik zie in deze ruimte een spiegel en een kachel. Dat is een mooie metafoor voor  het voorbije jaar. Een spiegel staat voor confrontatie en een kachel geeft warmte.  Toen ik hier binnenkwam was ik zeer cognitief, het moest vooruitgaan. Nu heb ik de waarde (her)ontdekt van “het gevoel”.  Ik heb geleerd om tijd te nemen om te verstillen bij mezelf. Ik kijk in de spiegel en kan me afvragen: “Wat is belangrijk voor mij?”  Professioneel heb ik te horen gekregen dat sinds ik NLP volg ik “meer senior” ben geworden.  Mijn leidinggevende stijl is minder directief, meer coachend. En dat blijkt effectiever én efficiënter. Het besef van “het grotere geheel” is wakker gemaakt bij mij.”

Koen: “Het gras is groener bij een ander dacht ik. Nu weet ik dat er maar 1 oplossing is: “Geef genoeg water aan uw eigen gazon.” Dat, en de kracht van het geduld. Dat heb ik geleerd. En uit de comfortzone durven gaan. “Life isn’t how to survive a storm, but how to dance in the rain.”

www.hetontwikkelingsinstituut.be