De 3 basisvoorwaarden voor succes (+ jullie relevante reacties)

“Wilskracht is een onderdeel van talent”  zei Matthias Schoenaerts in een Humo-interview. Ik blijf hangen bij die zin.  Klinkt goed. En voor hem gaat het op. Maar in vele gevallen zie ik dat talent en wilskracht toch verschillende zaken zijn. Getalenteerde verkopers die stagneren omdat ze vinden dat ze al goed genoeg zijn.  Om excellent te worden in iets waar je goed in bent, is wilskracht immers noodzakelijk. Daarbij denk ik aan een ex-klasgenoot van me in Gesves, Jan Vinckier.  Hij kwam in het eerste jaar toe als een goede ruiter, echter niet opvallend getalenteerd.  Maar met een ijzeren wilskracht trainde hij, uren en uren.  En hij hield vol. In 2001 hoorde ik dat hij Belgisch jumpingkampioen was geworden.  Er waren in dat eerste jaar ruiters die een pak meer talent hadden, die niets met hun talent deden.   Hoe komt dat?  Fascinerend toch … Ofwel omdat ze de wilskracht niet opbrachten.  Wel talent, weinig wilskracht.  Want een klinke portie doorzettingsvermogen heb je nodig als je wil leren.  Wat ook kan:  veel talent, veel wilskracht maar het niet zo belangrijk vinden.  Dat is OK.  Want wat je belangrijk vind, sluit aan bij waar je waarde aan hecht.  En ieder heeft het recht dat voor zichzelf te beslissen.  Zoals ik, weinig paardrijtalent + ik vond het volstrekt niet belangrijk om goed te kunnen rijden en in de sport iets te bereiken.  Al vroeg wist ik dat ik wel iets met paarden zou gaan doen, maar dan eerder in functie van ontwikkeling van mensen.  Daar zet ik al mijn wilskracht op in.

Steve Darcis over Justine Henin: “ Ik heb Justine leren kennen bij de AFT (de Franstalige tennisvereniging red.), toen ze besliste om in het tenniscentrum Armand Combrez te komen trainen en hier in Bergen verbleef. Ik heb mooie momenten met haar beleefd op internaat”, zo blikt de leefdtijdsgenoot van Henin terug. “Al van jongsaf heeft ze altijd al heel hard getraind en ze wist heel goed wat ze wilde. Wat ze in haar carrière gerealiseerd heeft, is er niet van zelf gekomen. Ze had al het talent om een buitengewone speelster te worden, maar daaraan heeft ze heel veel werkdrang tevoegd.” (bron: tennisinfo.be)

“If it’s important, you’ll find a way. If it’s not, you’ll find an excuse.”   En ook dat merk ik als ik mensen begeleid in functie van de doelen die ze willen halen.  Als het doel aansluit bij wat ze echt belangrijk vinden of bij een waarde die ze in hun leven belangrijk vinden,  kunnen ze meer wilskracht opbrengen.  En bereiken ze hun doel. Dat doel hoeft niet “succes” te zijn in de zin van status/geld enz.  Ik bedoel met succes: het kunnen bereiken van een doel.  Betekent dat dan dat het goed kunnen kiezen van je doel ook een talent is?  Niet noodzakelijk, er bestaat ook zoiets als “trial & error”. ;)  Maar kies bewust.  Weet wat je wil en wees er eerlijk over ten opzichte van jezelf.  Zo kreeg ik als reactie eens: “ik kon de coachingopdracht niet doen want ik had een verkoudheid.”  Tja.  Ik hoor het Matthias of Justine niet zo snel zeggen.  

Succes = talent + wilskracht + waarde (vol achten)

Wil je iets leren of bereiken?  Check dan de drie parameters. Ze zijn alle drie belangrijk Maar ik geloof dat de 2 laatste dubbel tellen.  Wat denk jij?

 

 Heerlijk, vind ik jullie relevante reacties die ik op deze post kreeg.  Een greep:

– Er zijn er maar 2, want 2 komt voor uit 3 (een schoontje, waar ik nog op zit te kauwen; kan het dat iemand talent heeft en het waardevol vindt, maar weinig wilskracht?)

– Het is er maar 1: wilskracht

– Het is er maar 1: iets echt belangrijk vinden

– Het zijn er 3: visualize + execute + enjoy 

– Het zijn er 4:  succes = talent + waarde + wilskracht + fun

– Het zijn er 5:  succes = talent + wilskracht + waarde + geloof + lef

– What’s the point: de weg naar een doel is belangrijker dan het bereiken ervan (ook een schoontje)

– En teveel van dit alles: burnout

– Gewoon genieten, met goesting de dingen doen, dan bereik je vanzelf je doelen

– Een doel dat niet bijdraagt tot het groter geheel is het niet waard om na te streven, en geeft toch niet genoeg voldoening. Het bepalen van het doel is dus belangrijker.