Blijven of weggaan?

Blijven of weggaan?

Het is een vraag die je jezelf kan stellen in verschillende contexten en in verschillende fases van je leven. Een paar voorbeelden:

– Een studie die je bent begonnen maar waarvan je voelt dat het toch niet is wat je had verwacht

– Een job waarop je bent uitgekeken

– Veranderingen in je werkcontext waar je je niet in kan vinden

– Een relatie of huwelijk waar je je niet meer goed in voelt

Wanneer het gaat over onze job zijn wij Belgen behoorlijk conservatief. We zullen eerder kiezen om te blijven. Dit lees ik in een persartikel op de site van Randstad:

“De arbeidsmarktmobiliteit in België behoort tot de laagste in de wereld. Dat blijkt uit een studie van Randstad in 23 landen in 4 continenten. In 2014 veranderden 9% van de Belgische werknemers naar eigen zeggen vrijwillig van werkgever. Wereldwijd was dit 14%. Belgen zijn ook veel minder van plan om in de nabije toekomst van werkgever te veranderen. Slechts 13% heeft plannen in die richting. Wereldwijd is dit 22%. Alleen inzake ontslag door de werkgever wijkt België niet af. In 2014 werd 5% van de werknemers in België door de werkgever ontslagen. Wereldwijd was dit 6%.” (www.Randstad.be/Pers)

Wanneer we echter kijken naar de cijfers over echtscheidingen behoren de Belgen tot één van de grootste “Weggaanders” ter wereld (69%)  (Wikipedia/Express/be)

Als je in zo’n worsteling zit en twijfelt over de juiste beslissing, merk je dat het een proces is. Waar tijd over gaat. Met ‘kantelmomenten’. Vaak wordt zo’n periode ervaren als lastig. Onzekerheid ervaren we als vervelend. Kan ik mijn eigen besluit wel vertrouwen? Luister ik toch best naar het advies van anderen of laat ik me daar beter niet door beïnvloeden?

Wanneer je je afvraagt “Blijf ik, of ga ik weg?” helpen de volgende overwegingen je misschien om tot een besluit te komen.

1. Is dit een fase van voorbijgaande aard?

Ook in de natuur zijn er wissselende seizoenen. In de 20  jaar waarin ik werkte voor Vedior waren er periodes van hoge motivatie en ook periodes waarin ik mijn twijfels had en met tegenzin ’s ochtends uit mijn bed kwam. Om te blijven hielp dan: relativeringsvermogen. Het is overal wel iets.

2. Wat zou ik doen moest ik geen angst hebben?

Het kan echter ook voorkomen dat weggaan écht de juiste beslissing is.  Dat het enige wat je tegenhoudt, angst is. Die angst kan terecht zijn. Of onnodig. Dat maakt ieder voor zich uit. Angst om verlies van zekerheid komt vaak voor. “Maar dan verlies je je anciënniteit” zegden mensen me wel eens toen ik na 20 jaar de stap zette om een eigen bedrijf op te richten. “Wat, als het niet marcheert, dan kan je niet terug, en dan kan je zelfs niet gaan stempelen.” was een andere klassieker.  Mijn echtgenoot stelde me gerust: “dat komt wel goed”.  Stimuleren de mensen die jou omringen angst, of stimuleren ze vertrouwen?

3. Wat zegt je innerlijk kompas? 

Het klinkt misschien wat zweverig: het innerlijk kompas. Denk terug aan momenten in je leven waarop je beslissingen nam omdat je gewoon voélde wat juist was. Noem het buikgevoel, noem het instinct, … het loont de moeite om – naast rationele overwegingen- ook naar dat innerlijk kompas te luisteren. In mijn boek “Niet perfect, toch content” gebruik ik de metafoor van de trekvogel, die op een bepaald moment voélt dat het tijd is (ook al is het weer en het voedselaanbod nog goed). We kunnen van trekvogels leren dat een innerlijk kompas bestaat uit zowel vanbinnen voelen “wat aan jou trekt” als vanbuiten voelen “hoe het is”.  Zeer zelden zie je een trekvogel in de winter alleen in een boom bibberen omdat hij geen zin had in verandering. Net zomin zal een zalm het plan opvatten om naar het zuiden te vliegen omdat dat tegenwoordig erg trendy en classy is.

Tijdens de maand augustus vertraagt en vermeerdert de natuur. De koeien liggen te soezelen, zonnebloemen bloeien… Het is een uitstekende maand om bij jezelf te voelen: Ben ik nog “op koers”? Ben ik waar ik moet zijn? Hoe dan ook, weet dat het mogelijk is om te leven volgens het motto: “Niet perfect, toch content”. ;-)

 

Foto: Monica Monté

“Niet perfect, toch content” – Witsand Uitgevers – www.witsand.be