Wat hebben bruiden gemeen met boterhammen met kaas?

San Vangenechten (41) behoort tot  het vaste trainersteam van Triangis.  Of ze nu  communicatietrainingen geeft, bedrijven doorheen een veranderingsproces loodst, of professionals coacht in hun individuele ontwikkeling, steeds doet ze dit vanuit een deskundige, bezielde en authentieke aanpak. Daarnaast heeft ze haar eigen praktijk als stress- en burnoutcoach. Hieronder vind je haar eerste blogartikel. Enjoy!

 

Toen ik gisteren in de haven van Breskens rondwandelde lag daar een BRUID op de grond.

Ja, je leest het goed, een bruid… compleet met witte sprookjesjurk en sluier en al, … zomaar op de grond.

Ze lag daar niet alleen….  Ze was omringd door haar ‘Husband to be’ , enkele fotografen en een styliste.  Haar Toekomstige stond er een beetje schaapachtig op te kijken terwijl de fotografen en de styliste haar jurk schikten en de juiste lichtinval zochten.   Er werden ook foto’s genomen naast reclameborden voor een visfrituur en ik zag hen in de weer met andere ‘ietwat eigenaardige’ poses en plekken.

“Origineler”  flitst het door mijn hoofd… alles moet vandaag Origineler…. Anderser dan wat iemand voor jou al eens gedaan of getoond heeft… Vernieuwender, Creatiever, Specialer…..

Als vandaag je huwelijksfoto’s niet net zo goed op één of andere foto-tentoonstelling kunnen hangen van een avantgardistische modefotograaf  dan kan je evengoed niet trouwen ….

Wanneer je gasten uitnodigt, serveer je bij voorkeur iets “Gastronomischer” dat kan concurreren met een sterrenrestaurant, toch?  Tenslotte is eten in een sterrenrestaurant vandaag al lang niet meer voor de Happy Few.    Elk eigentijds, zichzelf respecterend Mens heeft tegenwoordig naast een Ice Bucket Challenge ook een Bucketlist waar toch graag een sterrenrestaurant of twee op prijkt – bij voorkeur in het buitenland – we moeten onze dromen niet te dichtbij zoeken – het mag allemaal best wat ‘GrensverleggendER’.

En koken doen we dus als het even kan Lekkerder, Moleculairder, Gedurfder, Uitdagender en ook Moeilijker…    Of wat dacht je van Gezonder?  Onbewerkter, Organischer, Puurder, Vitaler, Energieker, Superfoodser, Vegetarischer…. Want zo eten wij vandaag het liefst- toch als ik de foto’s op Facebook en Instagram mag geloven.

Lichamen en algemene conditie?  Dat mag best allemaal wat Slanker, Welgevormder, Gespierder, Soepeler, Flexibeler, In vorm-er, Getrainder, ….  Relaties moeten Passioneler en Gelukkiger en sex moet Opwindender, Frequenter, Stimulerender, Speelser, ….

Zelfs onze slaap moet tegenwoordig aan vooropgestelde eisen en normen voldoen… Te beginnen bij Hygiënischer, Dieper en Kwalitatiever.

Een meeuw vliegt over, de zon breekt breekt door de wolken, een zeilbootje schuift de haven uit …….

Ik zucht en ik glimlach …. beseffend dat ik het allemaal vooral vermoeiend vind.  De druk die we onszelf opleggen om alsmaar te presteren,  te voldoen aan de nieuw opgelegde normen, mee te draaien in de hedendaagse mallemolen, …. te streven naar  Beter…   Perfecter.

Beseffen we ook hoe vaak dit leidt tot Gestresseerder , Vermoeider en Opgebrander? Kan het niet met wat Mind-er?

“Beter is de Vijand van het Goede” zei Voltaire.  Een slimme meneer en hij heeft misschien gelijk.  Maar hoe komt het dat het voor ons Mensen soms zo moeilijk is om van het Goede te genieten en het Gewone te aanvaarden?  Waarom is het zo moeilijk om gewoon te Zijn?

Is het onze Etat Humain om  te streven naar meer en beter?  Omdat ambitie een deugd is?  Omdat tevredenheid kan ontaarden in luiheid, en was dat niet één van de 7 hoofdzonden?   Is het de schuld van God?

Omdat stilstaan achteruitgaan is, hollen we onszelf (en meteen ook elkaar) voorbij in het behalen van de volgende nieuwe standaard.

“There’s always room for improvement” … Ook ik, als coach, lijd aan deze gedachte.  Ik begeleid immers mensen in hun ontwikkeling, een woord dat op zich al een –ER herbergt.

En toch ….  Ik maak mezelf alvast een nieuw voornemen. ….  Ik wil streven naar meer ‘Gewoon’, ‘Normaal’, ‘Tevreden’ zijn …

Ik smeer mezelf een Lekkere, Gezonde boterham met kaas.  Misschien is dat al lang Gewoon Goed.

San Vangenechten, september 2014