Vrouwelijke energie

Linda (een vriendin) sprak me over een inspirerend initiatief om een aantal topvrouwen uit het bedrijfsleven en politiek te verenigen door regelmatige bijeenkomsten te organiseren om na te denken over het optimaliseren van “vrouwelijke energie” in de maatschappij.

“De crisis in het bankwezen heeft zeker te maken met een overdaad aan mannelijke energie, het competitieve, het ego-gerichte weet je wel.” legde ze uit. “Vrouwen gaan meer uit van het gemeenschappelijk belang, hun genen zijn voorgeprogrammeerd om met kinderen, gezin, samenleving rekening te houden.”

Veelbelovend initiatief met een schitterende naam; TopXX. Misschien zit er wel een samenwerking met Triangis in.

Onvermijdelijk dwalen mijn gedachten af naar mijn dieren.

Er zijn zowel vrouwelijke als mannelijke exemplaren.

Op welke manier merk ik aan hen de verschillen ? Bestaat er zoiets als vrouwelijke en mannelijke energie ?
Massa onderzoekers beweren van wel. Op mijn boekenrek staan zowel exemplaren die uitgaan van een duidelijk onderscheid met als titel bvb “De vrouwelijke hersenen” , als “Het idee M/V, ontmaskering van een hardnekkig denkbeeld” (Asha ten Broeke) die het tegendeel beweert.

Trekt de lijn zich door naar dieren? Hoe zit dat eigenlijk met mijn eigen viervoeters?

De jongens: Charly, Melvin, Bifidus, Red Bull, Yakult en Mojito.

Ik moet spontaan lachen wanneer ik aan hen denk.
Ze hebben een aandoenlijke “directheid” gemeen met elkaar;
onmiddellijk weet je waaraan ze denken en wat ze willen.
Ik vind het heel ontspannend om met hen om te gaan. Ze ontroeren. Dol op spelletjes, dapper (Melvin uitgezonderd), en transparant. Wat snoeverig, en tegelijkertijd heel knuffelig.

De meisjes zijn Wasabi, Blackberry, Praline, Apple en Loesje.
Alle vier zijn ze eerder wat terughoudend, voorzichtig, en ook wel een beetje humeurig. Moeilijker in te schatten ook. Wat mysterieuzer. Subtieler ook. Duidelijk afstandelijker. Het vergt wat meer inspanning om hen te begrijpen, ik denk soms “wat is nu eigenlijk jouw probleem?”

Wat een onzin zeg om mensen met dieren te vergelijken…

J