Oproep: vertel me iets over je werkomgeving en win een prijs!

In het kader van mijn tweede boek vraag ik jouw hulp. Ik zoek namelijk nog wat sprekende anecdotes en ben heel benieuwd of jij mij voorbeelden kan geven over het volgende:

Hoe beïnvloeden omgevingsfactoren de algemene werksfeer?

Met omgevingsfactoren bedoel ik:

  • Inrichting: eilandstructuur, opstelling van de burelen
  • Meubilair, kwaliteit, kleuren, afmetingen, …
  • Licht: aanwezigheid van daglicht, kunstmatig licht, …
  • Temperatuur: regeling, eigen inbreng, …
  • Omgevingsgeluiden: stemmen, muziek, stilte, …
  • Eventueel geur of andere zintuiglijke omgevingsfactoren
  • Regels en procedures: clean desk of gepersonaliseerd bureau, gemeenschappelijke ruimtes, rookruimtes, gebruik van ontspanningsruimtes, kantine, douches, radio aan of uit, specifieke afspraken mbt koffie-automaat, waterfontein, microfolfoven, …
  • Aanwezigheid en gebruik van ontspanningsruimtes
  • IT-systemen
  • andere omgevingsfactoren

Werk je in hagelwitte kantoren met clean desks, of in een bouwvallig kantoor met verf die van de muur afbladdert? Het zal wellicht mee bepalen hoe je je voelt.

In veel bedrijven is er extra aandacht voor omgevingsfactoren. Soms is er een “lounge-room” met comfortabele zeteltjes en cosy hoekjes. Als deze niet gebruikt wordt kan dat verschillende redenen hebben. Het zou kunnen dat gewoon het feit, dat er een ontspanningsruimte er is, voldoende is. Weten dat je er terecht kan, geeft al een ontspannings-effect zeg maar.

Maar het is ook mogelijk dat de ontspanningsruimte enkel een doekje voor het bloeden is, met als enige doel een imagoversterkend effect voor de organisatie.

“Kijk eens wat wij allemaal doen voor onze mensen!” Terwijl het ondertussen “not done” is om je daar te nestelen.

Joris getuigt: “Enerzijds zijn kosten noch moeite gespaard om een luxueuze ruimte in te richten met een schaakbord en een leeshoek. Terwijl er anderzijds verwacht wordt dat je voortdurend productief bent, en zelfs je lunch nuttigt terwijl je doorwerkt. Zo’n partijtje schaak moeten we misschien ‘snachts doen?  Die ontspanningsruimte komt zo artificieel over. Er wordt op alles bespaard, maar hola, voor de inrichting kon het niet op. Er is zelfs parket. Dat staat natuurlijk goed als het bedrijf in de pers komt. Maar in de dagelijkse realiteit stelt het niets voor.  Mijn collega’s en ik lachen daar eigenlijk om. Misschien maakt het ons wel cynisch ja..”

Anderzijds is het soms nooit genoeg. Een HR-verantwoordelijke vertelde mij dat een vakbondsafgevaardigde absoluut mee naar de winkel wou gaan om de bestelling te plaatsen voor nieuw kantoormeubilair.  Ze koos van elk item het duurste. ‘Niet alleen was ons budget daar niet toereikend voor, maar alle items bij elkaar gaven een kakafonie aan kleuren die niet bij elkaar pasten.’ Tja.

Opgelet: ik heb niet alleen nood aan negatieve verhalen. Laat evengoed de positieve voorbeelden maar komen!  :-)

Stuur jouw voorbeeld naar: [email protected]

Wat krijg je hiervoor in de plaats:

  1. Een onschuldige kinderhand zal uit de reacties 3 mensen verloten naar wie een geschenk zal worden gestuurd. Nope, ik verklap niet welk geschenk. Als dàt niet spannend en avontuurlijk is.
  2. Eeuwige roem enzo

Alvast bedankt!

Deel gerust met je contacten, hoe meer reacties, hoe meer vreugd!

Meredith