Hoe hoog is jouw Pipi Langkous-gehalte ?

Bronnie Ware is een Australische verpleegster. Ze werkt op een palliatieve afdeling en  heeft opgetekend waar de patiënten, aan het eind van het leven,  het meest spijt van hadden. Op de eerste plaats staat: “Ik wou dat ik meer moed had gehad om mijn eigen dromen te volgen, en niet wat anderen wilden.”

Ik noem dit het Pipi Langkousgehalte.  Wars van sociale conventies, wars van “wat zou moeten”,   de moed hebben om te doen wat jou energie geeft.

Je vrij voelen om een deel van jezelf naar buiten te laten komen dat staat te dringen, maar geen plaats krijgt, omdat angst het tegenhoudt. 

Angst voor verandering, angst voor afwijzing, … Zo graag willen tegemoetkomen aan de verwachtingen van anderen. Het zijn op zich hele mooie motieven, … waar je op de duur…  zuur van wordt.   En een zure mens,  euh… ik denk niet dat anderen daar veel aan hebben.

Hoe hoog is jouw Pipi Langkousgehalte?   Stel : 10 = Langkous in eigen persoon  (ik schreef eerst Pipi in eigen persoon, heb dat maar gedeleet héhé) en 0 = angsthaas, het tapijt waar anderen hun voeten aan afvegen en die zich vaak wentelt in slachtoffergedrag want ik-offer-me-op-en-wat-krijg-ik-ervoor-terug-niets-nuldebotte-arme-ik”,   en 5 is verboden:  hoeveel scoor je jezelf?

Scoor je jezelf tussen 8-10. Proficiat! Jij volgt je eigen spoor. (Misschien toch even checken of jouw groter geheel daar ook zo happy mee is en of je niks illegaals aan het doen bent héhé).  

Scoor je jezelf onder de 5, of een voorzichtig 6je of een sociaalwenselijke 7?

Wel…neem een papiertje en schrijf op:… …wat zou je echt graag willen doen dat er maar niet van komt?  Wat schuif je steeds voor je uit,  …   omdat er een stemmetje komt dat zegt “ach…” of “oei!”,   of omdat je vreest dat blablabla….komaan, …   zet een eerste stapje  – gewoon doen.

Wat jou energie geeft, en wat tegelijkertijd op één of andere manier een bijdrage levert aan het groter geheel,   heeft recht op bestaan.  

Zeg dat Pipi het gezegd heeft.

Warme groet,

Dithje Langkous ;)

 

 

 

.