Groot zijn in iets klein

“Ik wil Groot zijn in iets Kleins”.  Prachtige woorden van Bart Peeters, het is de titel ook van één van zijn vele mooie liedjes.

Er is veel dat me verafschuwt aan het wezen mens. Maar er is ook veel dat me ontroert.

Mensen die hun best doen. Bijvoorbeeld.

Zoals een kleuter een tekening inkleurt. Met de tongpunt van de pure concentratie een beetje scheef uit het mondje.

Flow.

Als je vanuit die Flow en “je best doen”  iets onderneemt, dan word je Groot in iets Kleins.

Temidden van al het afschuwelijks dat mensen zoal kunnen aanrichten en waarover we zoveel kunnen lezen dezer dagen,  wil ik een oproep doen om in te zoomen op Projecten, Mensen, Instanties Verenigingen of Ondernemers die volgens jou thuishoren in de categorie “Groot in iets Kleins”.  (Mag ik de titel van jouw prachtliedje hiervoor even lenen beste Bart Peeters?)

Mensen die durven en doen, die hun passie volgen en iets moois en puurs teruggeven.

De laatste 2 weken kwam ik in contact met 2 van zulke projecten.  Het gaat om ondernemers die een groot risico namen, vertrouwend op hun passie & flow. Omdat ze voélden dat het écht dàt was wat ze moésten doen.  Zoals kikkers elk jaar voelen dat ze weer op pad moeten gaan. (Negeer gerust de flauwe woordspeling in de vorige zin). Of trekvogels die gewoon voelen dat het weer tijd is om te ver-trekken. (ik kan het niet laten)

Positieve kracht voorwaarts, I love it!

Ik ben benieuwd naar wie jullie naar voor zullen schuiven!  Daarom dit zot ideetje:

Post jouw ideeën op de social media onder de hashtag #Grootintklein en maak op die manier reclame voor toffe projecten van moedige en positieve mensen die het toch maar doen. 

Hieronder een eerste aanzet.

 

1) THE LONGEST HOUR: http://www.escapegames.be/

In het buitenland bestaan er verschillende, in België bestond het tot voor kort nog niet.  5 vrienden gingen zo’n real escape game doen in het buitenland. Wat is een real escape game? Het komt, kort gezegd, erop neer dat je met je team ergens wordt opgesloten, en dat je moet zien vrij te komen door het oplossen van raadsels, …  Ze waren zo enthousiast dat ze tijdens de terugreis met elkaar bespraken hoe zij zoiets zouden aanpakken.  Eens in België aangekomen was hun beslissing gemaakt: we kopen samen een huis, verbouwen het tot een escape game, en we gaan er gewoon voor!  Wauw! Je moet maar durven!

Mijn gezin en ik hebben het spel onlangs gespeeld. Het was fantastisch!  Ik ga niets verklappen, uiteraard niet.  Maar wat ik wél kwijt wil dat er op de kleinste details werd gelet, dat er duidelijk met hart en ziel aan gesleuteld was geweest…  Het is echt een aanrader.

Het zijn geen Olympische Spelen, het wordt niet eens uitgezonden op de nationale zender.  Maar de ploeg van The Longest Hour is Groot in iets Kleins, en dat verdient respect.  Veel respect.

 

2) WABI SABI: https://www.facebook.com/Shopwabisabi

Sigrid runde ooit een eigen bankfiliaal.  Het begon te wringen,  met haar waarden enzo.  En ze besloot om een klein winkeltje te openen,  met alleen spulletjes die handgemaakt zijn door mensen die … Groot willen zijn in iets Kleins. Dat kunnen mensen zijn uit België (zoals een Gentse kunstenares die op een woonboot woont en voorbijgangers laat proeven haar radijzen die ze op haar boot kweekt) of mensen uit Nepal, Indië, Afrika, Zuid-Amerika, … allemaal fair trade/correct verloond met respect voor de lokale cultuur en waarden.  Wabi Sabi, gelegen in Opwijk,  is een superwarm, gezellig winkeltje, net als Sigrid’s persoonlijkheid zelf.  Ze geeft goed advies, voelt kleuren aan, en is er met haar hart bij. Als je buiten stapt met een kadootje voor je schoonmoeder, je dochter, een vriendin of gewoon voor jezelf dan denk je vast:  Dat is iemand die Groot is in iets Kleins.  Het is geen keten met meer dan honderd filialen.  Maar het is zo mooi, en zo echt.  Zeker een bezoekje waard.