vals spelen en Vals spelen

slider_04_visual

Het is me wat met die Armstrong. Een Valsspeler die wordt ontmaskerd maakt de tongen los in sociale en andere media, aan de koffieautomaat, bij de     bakker of op café. Meer dan dat, burgerlijke en strafrechterlijke procedures worden opgestart, zijn medailles worden hem ontnomen. Men zoekt zelfs       uit hoe de planetoide die naar hem genoemd is, een andere naam kan krijgen. (echt waar)

Kortom, men is er mee bezig en er wordt over gesproken. En dat is goed. Waarom?

Valsspelers zijn er altijd geweest. En zullen er ook altijd zijn.  Elke gemeenschap heeft valsspelers. In elke kudde paarden zit wel zo’n “moeilijk geval” dat sjoemelt met de gemaakte afspraken. Misschien heb jij zelf al wel eens valsgespeeld. Nee?  Hmmm… laat ons eens kijken.  Een spiekbriefje in de pennenzak, nee?  Bij Trivial Pursuit per ongeluk het antwoord zien en er niets van zeggen,  nee? Op vakantie vooraleer te gaan ontbijten je handdoek al gaan leggen op je favoriete plekje aan het zwembad,  nee?

Er is natuurlijk vals spelen en Vals spelen.  En wat met “creatief omgaan met regels”?

Wist je dat “vals spelen” eigen is aan levende organismes?  Individuen die de regels van het geheel niet volgen.  In sommige gevallen, gelukkig voor ons. Neem nu de ziekenhuisbacterie. * De ziekenhuisbacterie is zo moeilijk te bestrijden oa omdat  deze miljoenen beestjes zo goed kunnen samenwerken. Maar ze hebben in hun rangen een aantal valsspelers. Bacterieën die wachten op het voedsel (ijzer) dat door de inspanningen van anderen werd aangeleverd.  Echte profiteurs, sjoemelaars eerste klas. Als je getroffen wordt door de ziekenhuisbacterie die veel valspelers in hun rangen heeft, heb je minder kans om een ernstige longontsteking te krijgen.   Dan ben je blij natuurlijk, ah ja.

Samengevat, vals spelers zijn er nu eenmaal.   * Met meer dan 15% valsspelers komt het groter geheel echter in gevaar.  Elke organisatie (bacterieleger, firma, school, dorp, stad, land, maatschappij, planeet) is dus gedwongen om Valsspelers  op te sporen, grenzen te stellen en desnoods te straffen of te isoleren, zodat het er zeker niet meer dan 15% worden.

Wij bepalen met zijn allen, wat het verschil is tussen valsspelen en Vals spelen.

Waar ligt de grens voor jou?

 

 

Bronnen: Wikipedia en het zeer aan te raden, nieuwe boek van Dirk Draulans: *”Samen voor ons eigen”  (* *) – ISBN 9789085423829