Talent

“Morsen onze bedrijven met uw talent?

Vele bedrijven remmen de ontwikkeling van hun beschikbare talent af. Dat gelooft Yves Van Durme die bij rekruteringsspecialist Hudson België verantwoordelijk is voor de ontwikkelingsprogramma’s: “In heel wat bedrijven wordt talent niet consistent ontwikkeld. En slechts weinig bedrijven maken zich hier zorgen over omdat ze goede retentiecijfers hebben. Die maskeren het probleem dat veel talent staat te popelen om naar elders te vertrekken. Zelfs de ondernemingen met een goede naam op het vlak van talentontwikkeling, stellen zich momenteel afwachtend op.”
Zijn Europese chef Marc Timmerman nuanceert dit wat: “Ja, bedrijven morsen met talent. Managers overschatten sommige mensen en onderschatten of negeren anderen. Ze hanteren een weinig professionele aanpak bij promoties. Dikwijls zoekt een leidinggevende gewoon een kopie van zichzelf. Daardoor komen goede medewerkers niet aan bod.” Maar hij merkt wel een verandering vergeleken met de crisis van 2003-2004: “Onze bedrijfsleiders hadden dit keer wel een ‘talentreflex’ en sprongen bewust om met de vraag: wie mag er vertrekken en wie niet? De medewerker die bereid was die extra mijl te lopen, mocht blijven.”

Net bij die kernmedewerkers ziet Marc Timmerman nu een probleem: “Zij zijn moe gevochten en lijden aan ‘battle fatigue’. De beste medewerkers werden tijdens de crisis op de moeilijkste functies ingezet. Sommigen draaiden dubbele, zelfs driedubbele functies. Vergelijk het met het Amerikaanse leger, dat zijn beste troepen naar Irak stuurde. Nu de klus daar geklaard lijkt, worden ze direct naar Afghanistan overgevlogen. Ook onze bedrijven verschuiven diezelfde beste medewerkers naar hun volgende uitdaging, zonder dat ze op adem kunnen komen.”

(Vacature)

Als ik dat lees realiseer ik me weer dat ik ongelofelijk blij ben met mijn job, waarbij ik elke dag “ontwikkeling van talenten” in actie kan omzetten. Ik kreeg een berichtje van een manager waarmee ik in augustus met “Triangis” een aantal coachingsessies heb gedaan. De sessie met de paarden had op haar zo’n indruk gemaakt dat ze sinsdien haar talenten daadwerkelijk beter inzet. De beperkende patronen die haar in de weg stonden heeft ze kunnen loslaten. Voor de bewegingsvrijheid die ze nu ervaart wilde ze me nog eens extra bedanken. Ik denk terug aan de sessie en hoe onze kleine Bifidus haar daarin heeft geholpen. Een dier als coach, het klinkt raar, maar het werkt!

En ook het bedrijf lijkt er blij mee te zijn want binnenkort mag ik een nieuw coachingtraject opstarten met één van hun managers die wil werken aan assertiviteitsskills. En er volgt tevens een bijkomend project met een andere medewerker die afstevent op een burn-out.

Het goede nieuws bracht ik daarnet aan onze viervoeters die de extra wortels gulzig naar binnen werkten.

Vele groeten van uw trouwe blogger, een dankbare tweevoeter.