't Is altijd iets met die wijven*

“Hoeveel mannen zijn er nodig om een parket van 100 m² te boenen?  Geen, want dat is vrouwenwerk.”

De voorbije decennia is er een opmerkelijke stijging van vrouwen op de arbeidsmarkt. Zowel in het bedrijfsleven als in vrije beroepen zie je vrouwen hun mannetje staan. In vrije beroepen spreekt men zelfs over een stijging van 81% over de voorbije tien jaar. Zelfs in traditionele mannenbastions zoals gerechtsdeurwaarders en notarissen doen vrouwen het goed (bijna 30%).  1 op 3 zelfstandigen is een vrouw. Dit cijfer stagneert echter sinds 7 jaar.  In het topmanagement van bedrijven is er eveneens nog veel potentieel. Op Europees niveau bestaat 24% van het topmanagement uit vrouwen, met Nederland als sterkste stijger. (International Business Report (IBR) van Grant Thornton)

Tot mijn verbazing meldt de Randstad Workmonitor 2013 dat Belgen het minst positief zijn over vrouwen aan de top. De Argentijnen zijn de grootste fans. Wereldwijd vinden 84% van de werknemers vrouwen in topfuncties een positieve evolutie.  In België vindt slechts 69% dat.  Tiens… toch maar het parket boenen? ;-)

Veranderingsprocessen hebben tijd nodig. Ik richt me daarom graag op positieve verhalen. Zo’n verhaal vertelt Isabel Verhelst mij. Na een mooie carrière in HR & Talent Management heeft ze 2,5 jaar geleden de sprong gewaagd en Ingenium opgericht, die zich specialiseert in Executive Search. Ingenium is niet alleen een succesverhaal dankzij de vele opdrachten, het meest opmerkelijk zijn de type opdrachten waar Isabel fulltime mee bezig is.  Onder andere voor Ingersol Rand Climate Solutions zoekt zij permanent naar beloftevolle vrouwen over heel Europa die kunnen doorstoten naar topfuncties. Ze worden aangeworven op sleutelposities en volgen een gericht opleidingstraject. Dit bedrijf staat hier niet mee alleen. Meer en meer bedrijven richten hun rekrutering op een pro-actieve manier op “diversity hiring”. Isabel straalt als ze over haar partnership met Ingersoll Rand Climate Solutions spreekt. Ze doet dat graag en ze doet dat goed. Het verbaast me niks dat ze zo succesvol is.

Zoek je een deskundige, gedreven en gepassioneerde executive recruitmentpartner met een enorm netwerk? Dan raad ik je van harte Isabel aan. Je kan haar bereiken via Linkedin: http://www.linkedin.com/profile/view?id=758910&authType=name&authToken=4QGd&trk=prof-sb-browse_map-name of via mail: [email protected]

Ik vertelde onlangs aan onze meisjes dat ik in het middelbaar 2 opmerkelijke vakken kreeg. “Technische activiteiten mannelijk” en “Technische activiteiten vrouwelijk” (TAM en TAV).  Bij TAM leerden we houtzagen en lassen; kleine figuurtjes maken. Echt tof vond ik dat.  En bij TAV leerden we pitrietmanden vlechten en kantklossen (echt waar!). Ook dat vond ik tof. (Ik herinner me weliswaar 1 les die ik niet tof vond: we leerden hoe we een dweil moesten uitwringen, wtf!).

Ik vind dat we de genderkwestie, zoals zoveel zaken, best rationeel benaderen. Alle pro’s en con’s die polariseren zijn voor mij tijd- en energieverlies. Ik ben dan ook meer een verbinder van polen dan een activist. Rekruteerders én de opdrachtgevers van rekruteerders dienen zich te richten op talenten & skills.  Wat kan iemand, wat doet zij/hij graag en waar wil hij/zij naartoe. Just keep it simple. En “trust the process”.   Ondertussen ben en blijf ik fan van “de man”, ja ook van *Clement Peerens.