Ontwikkeling start met een onnozele vraag

www.hetontwikkelingsinstituut.be

 

Er bestaan geen onnozele vragen. Meer dan dat, onnozele vragen kunnen inspireren, kunnen aanzetten tot een nieuwe ontwikkeling.

Kinderen kunnen dat goed. Een vraag stellen waarvan je even niet goed weet hoe erop te antwoorden.

Ik ben fier deel te mogen zijn van het kernteam van het Ontwikkelingsinstituut. We vierden onlangs de launch van de nieuwe website. Samen denken we na over ontwikkeling, en bieden langdurige opleidingen die écht tot ontwikkeling leiden. De laatste dag laten we de studenten getuigen over hun ontwikkeling.  Dat zijn geschenken voor ons, trainers. Parels van authentieke groei. Waarom ik nog meer fier ben op het Ontwikkelingsinstituut? Omdat we niet met hoogdravende theorieën mensen in een keurslijf willen proppen. Omdat we bijvoorbeeld mensen die coach willen worden, inspireren tot het vinden van hun eigen visie op coaching. We faciliteren een proces en reiken tools en vragen aan (vele vragen) die hen dichter tot henzelf brengen.  Vanuit onze eigen authenticiteit naar hun eigen authenticiteit. Om van daaruit anderen te ontwikkelen gelinkt aan de ontwikkeling van het groter geheel waartoe zij behoren.  Zo moet ontwikkeling zijn. Van binnenuit. Niet door een masker te dragen en je te gedragen zoals je denkt dat het moet.  Hun ontwikkeling start met de vragen die ze zichzelf stellen. Soms stellen ze deze vragen luidop, inleidend met: “Het is misschien een onnozele vraag, maar…”.

Nee, een onnozele vraag is vaak een slimme vraag.  Het moment dat je alle antwoorden meent te hebben stagneert ontwikkeling. Sta dus gerust even stil bij de vragen die je jezelf stelt. En ga op zoek. Geniet van de reis!

www.hetontwikkelingsinstituut.be