Meerwaarde

Dieren als gezelschap zijn goed voor mensen.
Dat is ondertussen wetenschappelijk bewezen.
Onderzoek wees uit dat in het contact met een huisdier, de bloeddruk verlaagt en de hormonenhuishouding wordt gereguleerd.

Het contact met dieren is ontspannend én uitdagend.
Ik geniet er elke dag van… ik vind er evenwicht, en zowel kracht als ontspanning.

Het bijzondere van het werk dat ik doe is dat, naast het positieve lichamelijke en geestelijk effect,
dieren iets bekomen dat ik, als trainer/coach zonder hun inbreng niet kan.
Je hoeft zelfs niet van dieren te houden om er toch iets uit te halen.

Soms vragen mensen mij: “coaching met paarden”, dat is toch niet mogelijk wanneer mensen bijvoorbeeld bang zijn voor paarden?

Onlangs contacteerde een startende leidinggevende mij voor een individuele coaching met paarden.
Ze had al een cursus van een week gevolgd over leiderschap. Ze kon echter de theoretische modellen niet omzetten in concrete actie op de werkvloer. Het respect krijgen van haar medewerkers, rustig en zelfzeker communiceren, … ze wist wel wàt ze wou communiceren, maar niet altijd goed hoé.

Ergens had ze gelezen dat coaching met paarden een leerproces kan versnellen, en ook al was ze bang van paarden, ze wilde echt leren. Ze was erg zenuwachtig en zichtbaar angstig.

Ze koos Eddy, een prachtige zwarte ruin. Een behoorlijk impressionant paard, die een behoorlijke dosis assertiviteit vraagt.
Een coaching met paarden wordt steeds gradueel opgebouwd. Het is de bedoeling dat mensen uit hun comfortzone komen, maar niet dat ze in “stress” terecht komen.
Tijdens de oefeningen ontspande de coachee zich gaandeweg en kwam in haar kracht.
Ze leerde hoe ze bij zichzelf de balans kon vinden tussen kracht en rust.
Mooi om te zien hoe zelfzeker ze naast Eddy stapte en hem over de hindernissen leidde, terwijl Eddy haar zowel vertrouwde als respecteerde. Ze was onder de indruk van zichzelf.

Wat Eddy haar kon leren, kon gewoon niet in een klaslokaal geleerd worden.
Net als fietsen, dat moet je doén. Via “trial & error”… voelen.

Het is in het bijzonder met competenties die men als “moeilijker ontwikkelbaar” beschouwt, dat Triangis via een coaching met paarden een meerwaarde kan bieden. Empathie, overtuigingskracht, zelfvertrouwen, intersensitieve communicatie, op een positieve manier “nee” zeggen, beheersing van lichaamstaal, balans tussen geduld & druk uitoefenen, rust vinden bij jezelf, … verschillende coachingtools kunnen hiervoor heel nuttig zijn, met paarden gaat het gewoon sneller en blijft het langer bij.
Naast de ervaring “puur” is het dan mijn taak als coach om in een coachinggesprek de ervaring om te zetten in inzichten en en het geheel te consolideren.
Morgen ontvangen Marianne Stas en ik een franstalige groep in Hoeilaart voor een dag “Leadership From Within”.
Ik kijk er naar uit; het wordt vast -net als vorige dinsdag- een boeiende dag.