Kan een mens veranderen?

Kan een mens veranderen?
Persoonlijke groei = veranderen?

“Panta rei” (Heraclitus) = alles stroomt.  Een rivier is geen enkel moment dezelfde en tegelijkertijd blijft het dezelfde rivier.  Verandert de rivier ?  Wat is verandering?  Kan een mens veranderen?

Mensen willen niet veranderen.

Dat merk ik elke dag.  Ik hoor tijdens een training enerzijds mensen zeggen: “oh dat wil ik zo graag leren”,  om dan even later zich  in de comfortzone  te wentelen, of op hun horloge kijkend al snakkend naar de koffiemachine.

Mensen willen wel leren hoor,  als het maar vanzelf gaat. En als het niet tot teveel verandering leidt.

Vaak klampen ze zich soms vast aan: “Maar ja, ik bén nu eenmaal zus of zo…”

Het zelfbeeld als schild zeg maar.  Met angst als achterliggende driver.

Gisteren had ik een boeiend gesprek met Wouter Vanroost van Factor+ (http://factorplus.tumblr.com/)

Ook hij tracht mensen te bewegen uit hun comfortzone om beter met elkaar in interactie te gaan, om als mens te groeien.  Via analyse van een aantal cruciale parameters. Zwart op wit. Dat komt binnen. Ook al is onze insteek anders, we zijn met hetzelfde bezig.  Met groei van mensen.  Met verandering ?  Met groei?

Ik spreek liever van: toevoegen.

Er is sprake van persoonlijke groei, wanneer er meer keuzemogelijkheden ontstaan in jouw patronen van denken, voelen en doen, in functie van jouw doel en dit in het kader van een groter geheel.

Hoe groter jouw emotioneel dwangmatige patronen zijn, hoe minder vrij, hoe beperkter je zal kunnen omgaan met het leven, met anderen, met doelen, met het groter geheel. Hoe minder patronen ter beschikking, hoe beperkter de keuze om los te komen van wat je niet wil.

Toevoegen van patronen is mogelijk!  Onderzoek mbt mindfulness toont aan dat positieve denkpatronen kunnen aangeleerd worden.  Men stelt dit zelfs vast als een fysiologisch meetbare “verandering” in de hersenen. 

Maar wacht eens even … Als je een vaardigheid toevoegt, ben je dan … veranderd ?

Is het antwoord op deze vraag überhaupt belangrijk?

Wat ik je vooral wil vragen is: 

 

Ga je in de drivers seat zitten van “wie je bent” en “hoe je je leven leidt” of zit je op de passagierstoel (of in de kofferbak)?

 Wil jij je vastklampen aan “zo ben ik nu éénmaal”, of ga jij voor : Veerkrachtig leven

 Leren kost focus, inspanning & discipline.  Dat is de prijs.

It”s up to you.

:-)