het vergrootglas op: "OK!"

 

Hoe zou het zijn  moesten we, bij de start van het nieuwe schooljaar, ons vergrootglas richten op wat er goed is,  waarbij we de volumeknop van ons dwangmatig controle-denken over wat er allemaal nog beter moét, een beetje minder zetten?

Hoe zou het zijn, moest je de komende dagen je aandachtsfilter zou zetten op de “OK!”-stand (en wat er nog niet hélemààl perfect is aan jezelf en anderen, gewoon negeren), ….   zou de wereld dan vergaan?

We zijn dat niet gewend hé.  We willen meer en beter en sneller.  Als we daarbij vergeten om gewoon blij te zijn met wat er is, … hoe zuur is dat niet?

Vorige week was ik met de Straffemadammenclub (er waren trouwens ook veel Straffemeneren) op bezoek op het wondermooie domein van  Villa Clementina. Villa Clementina is een centrum voor inclusieve kinderopvang voor kinderen met en zonder een beperking.  Kinderen leren er van jongsafaan om ‘anders zijn’ normaal te vinden. Kinderen leren om, naast de verschillen, ook gelijkenissen en kwaliteiten te zien. Het was een inspirerende en ontroerende avond.  Naast luisteren naar Maggie De Block,  sloeg ik ook een praatje met een Hafflingerpaard. (Ze doen er namelijk aan hippotherapie.)  In een vroeg verleden heb ik het plezier gehad om met paarden en kinderen met een zgn beperking te werken (hebben we niet allemààl een beperking!*).  Mijn hart wordt warm als ik terugdenk aan de twinkeloogjes en de warme persoonlijkheden die ik heb mogen ontmoeten.  Dàt is wat ik van hen heb onthouden, de diagnoses en andere etiketten zijn me volledig ontgaan.

*’Ik wil jullie uitnodigen om morgen, overmorgen en de komende weken,  bij elke persoon die je tegenkomt,  te kijken naar het talent van die persoon, in plaats van te oordelen over wat er ‘nog niet goed is!’ (*Dixit initiatiefneemster en organisator van de Straffemadammenclub Elke Jeurissen).  Bij elke persoon die je tegenkomt.  Dat betekent ook jezelf als je in de spiegel kijkt terwijl je je tanden poetst.

Ik vind dat een goed idee. Doe je mee?

Straffe Madammen: http://straffemadammen.com/   –   http://www.villaclementina.be/