het juk van MOETEN

“Het meest tragische aan perfectionisme is misschien wel dat de mensen die er aan lijden, naar de buitenwereld overkomen als heel fijne collega’s, vrienden, kinderen, partners….  Terwijl ze, zonder dat iemand het merkt, gestuurd worden door MOETEN in hun denken en doen en niet meer weten wat het betekent om een vrij mens te zijn.”   Marcel Hendrickx

Schuldgevoelens,  zorgen voor anderen en niet stilstaan bij wat jij nodig hebt, uitstelgedrag, vooral je eigen fouten zien, jezelf vaak vergelijken met anderen, moeilijk complimenten kunnen aanvaarden,  overvallen worden door een gevoel van angst als je iets doet waar anderen een oordeel zouden kunnen over vellen,  piekergedachten, controlegedrag, veel verwachtingen hebben naar anderen, veel bezig zijn met status,  diploma’s of prestaties, overdreven verantwoordelijkheidsgevoel,   de lat hoog leggen ….  het zijn enkele symptomen van perfectionisme.  “Perfectionisme? Ik ben helemaal geen perfectionist! hoor ik u zeggen.  Vrijwel niets van wat ik doe is perfect!”  Ja, dat zeggen ze allemaal. :-)

Jezelf graag zien. Jezelf aanvaarden met alles erop en eraan.  Ook de kleine kantjes, ook je donkere zijde.   Ook je fouten.  Ook je mislukkingen. Het klinkt soft, maar is het allerminst. Het is moeilijk. Toch voor de meesten van ons.  Ook mensen die ogenschijnlijk blaken van zelfvertrouwen kunnen zich erg klein van binnen voelen.  Ook bij mensen die zich extravert en assertief gedragen kan vanbinnen een klein kindje zitten dat naar de buitenwereld roept: “Kijk hoe intelligent/succesvol/zorgzaam/sympathiek/ ik ben!”  Heel hard je best doen om OK te worden bevonden.

Als je geboren wordt ben je puur jezelf. Je bént gewoon. Spelen, kijken, nieuwsgierig lerend. Je bent je niet bewust van jezelf. Je bent je niet bewust dat er misschien wel vanalles mis is met jou.  Al gauw  gebeuren er zaken in ieders leven die frustratie opwekken. Je begint je bewust te worden van wat anderen verwachten.  En op een moment kan het zijn dat er iets gebeurt waarbij je je afvraagt: “Tiens,  ik moet precies beter mijn best doen. Ik moet beter mijn best doen opdat “ze” vinden dat ik OK ben.”    En dan is het mogelijk dat een patroon van perfectionisme ontstaat.  “De lat” wordt geboren. De hoge lat die je voortaan (op)legt, voor jezelf  en/of voor anderen. Op zich is daar niks mis mee. Het patroon van perfectionisme kan helpen om doelen in je leven te behalen, om prestaties neer te zetten.  Of om goed voor je omgeving te zorgen en gewaardeerd te worden door anderen.  Hoera voor het patroon van perfectionisme zou ik zeggen!

Helaas is ook zo dat het patroon soms in “overdrive” gaat.   Dat je er last van krijgt,  of dat anderen er last van krijgen en jou ermee confronteren.  Dat je zo veeleisend wordt voor jezelf en (al dan niet stiekem) voor anderen, dat het een zwaar juk wordt om dragen.  Dan krijg je het gevoel dagdagelijks vanalles te MOETEN.   Als het patroon zich vastklampt aan wie jij bent, dan kan je zelfs afstevenen op een burn-out of een depressie.

Als je gebukt gaat onder het juk van MOETEN…  is het goed om te weten dat je er iets kan aan doen!  Daarom dit blogje met een warme aanbeveling voor de volgende fantastische mens, mijn vriend en mentor:

mARCEL

Marcel Hendricks is al tien jaar bezig met het thema en ontwikkelde voor Het Ontwikkelingsinstituut een eigen methodiek op basis van zijn ruime ervaring.   Een methodiek die werkt.  Ik heb het zelf ervaren. Ja, ik beken, ik ben ook een perfectionist.  :-)

Ben je professionele hulpverlener (coach, therapeut, huisarts, counselor,…) en wil je  een gespecialiseerde opleiding volgen om mensen die last hebben van hun perfectionisme te helpen?  Dr Danielle Grauwels kadert tijdens de opleiding het patroon van perfectionisme in een ruimer kader van burnout, lichamelijk en geestelijke klachten.  Kom naar de gratis kennismakingsavond: http://www.hetontwikkelingsinstituut.be/nl/365-graag-schrijf-ik-me-in-voor-de-volgende-kans-kennismaking

Informatie over de opleiding: http://www.hetontwikkelingsinstituut.be/nl/427-ontwikkelingsgericht-coachen-van-mensen-met-perfectionisme

Als je zelf last hebt van overmatig perfectionisme kan je natuurlijk ook een individueel traject volgen bij Marcel.  Je kan hem bereiken op:  [email protected]

De trainers van het ontwikkelingsinstituut (mezelf incluis)  kregen vorige week een verkorte module van de gespecialiseerde opleiding. Hieronder zie je ons poseren. Niet perfect, maar wel OK. ;-).

 

Perf

Willen wij niet allemaal:

Gewoon jezelf mogen en kunnen zijn.

Gezien & gehoord & erkend worden.

Zonder dat je daar vanalles en nog wat voor MOET           doen of zijn.

 

 

 

“Mijn moeder is mijn naam vergeten.

Mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
Hoe moet ik mij geborgen weten?

Noem mij, bevestig mijn bestaan,
Laat mijn naam zijn als een keten.
Noem mij, noem mij, spreek mij aan,
o, noem mij bij mijn diepste naam.

Voor wie ik liefheb, wil ik heten.”

Neeltje Maria Min