de Uil en het Paard

Paard komt les volgen bij Uil.

Paard wil namelijk Iets leren. “Want er is altijd Iets dat je kan leren” zegt Paard. Dat had hij namelijk gelezen in een boek.

“Dag Paard” begroet Uil de viervoeter. “Wat wil je leren?”

“Iets!!!  hinnikt Paard luid.  “Ik wil Iets leren!  Want dan kan ik Leider worden van de Kudde.”   (Ook dat had hij gelezen in een boek.)

“Dat is goed, knikt Uil”  “Ik zal mijn best doen om je iets te leren over Leiderschap.”

En Uil legt aan Paard uit hoe Leiderschap werkt. Hij praat over kuddes, uren aan een stuk. Zijn stem wordt er zelfs hees van.

Maar terwijl Uil praat en aan Paard vraagt om oefeningen te doen, zit Paard met zijn benen over elkaar geslagen naar het plafond te staren. Met een frons schudt hij van “nee” bij alles wat Uil vertelt.   Paard wil namelijk alleen horen: “Bravo Paard, jij mag Leider worden van de Kudde.

Uil vertelt echter over respect en over verantwoordelijkheid. Dat is zo saai, vindt Paard.  Dat is zeker niet dat “Iets” waarover ik las in een boek. Het is in ieder geval toch niet dat Iets dat IK wil leren.

Paard schraapt zijn keel en snauwt: “Dit is niet het Iets wat ik wil leren Uil.  Je bent een slechte leraar!  Ik heb je toch gezegd dat ik Iets wil leren.  Iets om Leider te worden.  Je hebt er niks van begrepen!”

“En wat mag dat “Iets” dan wel zijn?” vraagt Uil.

“Wel ja, Tips & Trics enzo” hinnikt Paard verwaand.  Dat klonk goed. In het Engels en al. En Paard zegt tegen zichzelf: “Nu ben je klaar om Leider te worden.” En toen luidop:    “Dag Uil, ik ga naar Mijn Kudde.  Zij zullen blij zijn met mij als Leider.  Jij bent een loser hoor! Daag!”

Mmm, hoe zou het verhaaltje verdergaan ?  Welke raad zou jij Uil geven? Welke raad zou jij Paard geven ?