De Poserende Mens

De Poserende Mens, Hermitage, St.Petersburg juli 2013

“Neem eens een foto van mij bij die 3 wenende vrouwen”. Ze stopt haar Iphone in de handen van haar echtgenoot. “Het zijn geen wenende vrouwen” mompelt hij. Ze veegt het zweet van haar voorhoofd en snauwt: “Toch wel!”  Zuchtend wijst hij naar het bordje onder het schilderij. “Kijk, Pablo Picasso, Three Woman, 1908. THREE WOMAN.  Er staat NIET Three CRYING Woman.”  

Terwijl ze poseert, rechterhand op de rechterheup, hoofd schuin, verleidelijke blik, sist ze tussen haar tanden: “En toch wenen ze.”  Ze neemt een andere pose aan. voeten naast elkaar, haar armen gekruist waarbij ze haar borsten tegen elkaar en omhoog duwt. Ze kantelt haar hoofd naar voor en ze kijkt in de lens met ja … opnieuw diezelfde verleidelijke blik.

Drie Vrouwen ~ Picasso (1908)

Dan keert de vrouw zich naar het schilderij en ademt dramatisch in en uit. “Ik voél gewoon wat Pablo bedoelde. Het verdriet, de weemoed, … die vrouwen… . Maar ja, gij snapt toch niks van kunst.”   De man neemt nog een foto en geeft dan de in een roze hoesje gehulde Iphone terug naar zijn vrouw.  “Jaja, het zal wel” en rolt met zijn ogen. (en denkt: ik snap vooral niks van vrouwen”).  Zij, op haar beurt, rolt ook met haar ogen. De blik die ze dan op hem werpt is doordrongen van minachting.

Eens terug thuis toont het sympathieke stel De Foto’s Van De Reis aan vrienden, familie en facebook  .  Vooral de foto van de vrouw poserend voor een schilderij van Picasso krijgt veel “likes” (26).   Als ze zelf naar die foto kijkt knikt ze goedkeurend bij het zien dat de pose met de gekruiste armen haar borsten inderdaad minder slap doen lijken.  De man kijkt er ook even naar.  Hij ziet de verleidelijke blik. Gek, denkt hij. Dat herinner ik me niet.

De poserende mens…

Ik moet er vaak om lachen.  De mens die zich  bewust wordt van zichzelf en dan in allerheil een paar corrigerende ingrepen doet om alsnog toch jeugdig/mooi/ernstig/betrokken/… over te komen. “Ik wordt gezien, dus ik ben.” Het beeld als antwoord op: “wie ben ik?”  En dat beeld stellen we graag wat bij. :-)