5 kenmerken van een groep

 

 

Wanneer vormen individuen een hechte groep? Wat zijn de criteria, vanaf wanneer kan je überhaupt van een ” groep” spreken ? Wanneer ben je een “team”?  Is een TEAM een overtreffende trap van een GROEP?

Dat is een vraag die we met Triangis dagdagelijks in de praktijk toetsen.   Individuen komen samen, doen en beleven samen iets en  hebben invloed op elkaar.  Groepsvorming is een fascinerend proces.

Ik observeer het graag, lees graag over het gedrag van (dierlijke en menselijke) kuddes en denk er elke dag wel over na.  Dus ook op skivakantie. (Tja, dat heb je als je job je passie is)

Met 13 waren ze dit jaar. 13 kinderen/jongeren. De jongste 7, de oudsten 18.  Elk jaar verandert de samenstelling. Er komen er bij, er gaan er weg.  Maar elk jaar, vanaf het eerste moment, vormt zich een groep.  En dit al 20 jaar lang.  Ik mag al 6 jaar mee.  Wordt op voorhand een vergadering belegd om concrete afspraken te maken? Nope, er wordt helemaal niets formeel afgesproken.  Het loopt gewoon vanzelf.  Er wordt al dan niet samen geskied of gerust. Elke avond komen we samen (+ 10-tal volwassenen) voor “den apero”, en we brengen met zijn allen de avond door.  Zonder televisie.  En wat doen we dan?  We spelen een spel. :-)  ( In ons geval:  de Weerwolven van Wakkerdam.) Geweldige momenten. Unieke herinneringen. Wat een groep!

Aan het hoofd staan K & J. Zij zijn de kuddeleiders. Ik merk dat de waarden die zij indirect meegeven erg belangrijk zijn voor de vorming van een harmonieuze groep. Binnenkort zijn ze bijna 30 jaar getrouwd.  Ze hebben 4 jongens opgevoed tot fijne mannen. Dan weet je wel wat samenleven is, me dunkt.  Kortom, een voorbeeld voor ons allemaal.

Losjes uit de pols, speciaal voor u, noteerde ik de 5 kenmerken die onze skigroep vertoont.

Zouden dit ook 5 belangrijke kenmerken kunnen zijn om een team goed te laten functioneren?

1. Waardengedreven leiderschap (oog voor gemeenschappelijk belang + positieve instelling + kennis/ervaring en weten wat je doet)

2. Ieder mag zichzelf zijn.  De eigenheid van elk individu wordt geapprecieerd.

3. Ieder heeft de wil om zich aan te passen (aan externe omstandigheden, aan elkaar).

4. Er is weinig andere keuze; je bent “overgeleverd” aan elkaar.  Dit feit aanvaarden.

5. Humor. Er wordt veel gelachen.