3 valkuilen van Passie

Detail uit “De Sterrennacht”, Vincent Van Gogh – 1889

Passie is een vuur dat verwarmt, drijft en enthousiasmeert.

“Doe wat je graag doet! Doe het veel!”

Zo’n dingen lees je weleens.

God weet, dat het dàt was, wat ik altijd deed. Passie is wat mij drijft.

Maar wat God (en nog een paar anderen) weten, is dat ik me er zo nu en dan ook flink aan heb verbrand.

Vandaar,  – een mentale post-it –  de drie valkuilen van passie.  Enkel voor de gelukzakken bij wie de passie vrijelijk mag borrelen.

Voor de anderen:  wakker die passie aan, en wel nu! Voel dat je leeft! Durf!) 

1. Risico op burn-out

Ik hoorde de comedian Philippe Geubels gisteren op zijn typische manier op de radio hierover vertellen:  “Iedereen denkt dat ge een burnout krijgt omdat ge teveel werk moet doen dat ge niet graag doet. Ik heb ervaren dat ge ook een burnout kunt krijgen van wat ge het liefst van al doet. Ik zat er bijna, het schol niet veel. Nochtans, ik zou echt niks anders willen doen. Ik doen dees zo geire!  Toch raar hé?”

Passie kan verwarmen, maar ook verbranden. 

2.  Niet delegeren

Voor mijn tweede boek (dat eind september zal uitkomen) sprak ik een jaar lang met meer dan 50 bedrijfsleiders. Velen vertelden me over hun leerproces. Ik wil je al wel een rode draad verklappen: de paradox van de passie.  Zo van je project houden, je er zo betrokken bij voelen, dat je alle controle bij jezelf houdt, en niet (of moeilijk) delegeert. Resultaat: je bent enorm inefficiënt bezig + de mensen rondom jou voelen zich niet betrokken en nemen geen eigenaarschap.

Passie kan jezelf aandrijven, maar ook de mensen rondom jou … wegdrijven.

3.  Niet luisteren

Als je gepassioneerd met iets bezig bent, kan het gebeuren dat je zo in “je flow” zit, en zo overtuigd bent van waar je mee bezig bent, dat je een tunnelvisie krijgt.  Zichzelf wentelen in een “Wauw”-gevoel.  Om open te kunnen luisteren, is er kalmte nodig, voeten op de grond,  … een wit blad … dat gewoon voor je ligt.

Passie kan enthousiasmeren,  maar ook verdoven. 

 

Ik wens je een gepassioneerde zomer, met zo nu en dan een koele douche ;-)

Meredith