De hakken in het zand? En wat nu?

Het is gebeurd. De zomer is voorbij. Zo beleven we 4 seizoenen per jaar. Geen 44.  Dat heeft de natuur slim gezien. Lichaam en geest hebben namelijk tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ook organisaties gaan door verschillende fases. De tijd staat nu eenmaal niet stil. Wat kan u doen als uw werknemers hun motivatie verliezen? Wat als ze de hakken in het zand zetten? Laat ons kijken naar de 5 belangrijkste redenen waarom ze dat doen.

1. VERANDERINGSMOE

Volgens de verandercurve van psycholoog John Fish, hoort angst er gewoon bij.  Maar wanneer de veranderingen te snel op elkaar volgen kan de angst omslaan in machteloosheid met cynisme als gevolg. Organisaties gaan dan in een neerwaartse spiraal.*  Het overloop effect is vervolgens productiviteitsverlies, absenteïsme en een cynische sfeer.

TIP: Zorg voor een realistisch verander-ritme.

2. CONTROLEVERLIES

Hoe minder mensen het gevoel van zelfbeschikking hebben, hoe moeilijker het voor mensen is om naar een volgende fase te gaan. Luister naar uw medewerkers, en geef hen een zekere mate van inspraak. Let op je communicatiestijl. Elke leidinggevende heeft er baat bij om regelmatig een  training in verbindende communicatievaardigheden te volgen.

TIP: Geef mensen keuzes en laat hen een actieve bijdrage leveren aan de verandering

3. Teveel focus op “HET SNIJDEN VAN DE GROENTEN” in plaats van op “HET ETEN VAN DE SOEP”

Hoe wordt over de verandering gecommuniceerd? Vaak is er sprake van een gortdroge melding en informatie over wat er te doen staat. Mensen zien dan vooral hoeveel (meer) werk er op hen afkomt. Ze zien niet de voordelen van de verandering. Overstelp je medewerkers niet in 1 keer met allerlei gedetailleerde richtlijnen. Faseer en inspireer.

TIP: Communiceer helder en toon aan wat de voordelen van de verandering zullen zijn.

4. “Deden we het NIET GOED misschien?”

De meeste mensen willen erkenning. Bij verandering kan er sprake zijn van verlies aan zelfvertrouwen; ga ik dit aankunnen, en als ik fouten maak, zal dat aanvaard worden?’  Daarnaast kunnen medewerkers in hun ego gekrenkt zijn en het gevoel hebben dat de verandering kritiek is op “hoe het vroeger was”.

TIP: Benadruk de positieve zaken uit het verleden, en sluit een periode gezamenlijk af met een ritueel.

5. REALITEIT AFWIJZEN

Er wordt veel geschreven over goed en slecht leiderschap, maar zelden hoor je iets over goed en slecht volgerschap.  Goed volgerschap is het vermogen om te vertrouwen, ook al is de uitkomst onzeker. Beslissingen ondersteunen, ook al ga je niet helemaal akkoord. Aanvaarden dat verandering zich nu eenmaal aandient.

TIP:  Een groeigerichte & veerkrachtige mindset kan je leren!  Stap samen met je team in een coaching-traject.   

De natuur groeit doorheen de seizoenen. Het is pas door de bladeren los te laten dat de boom ruimte kan maken voor fris lentegroen. Ik wens u en uw medewerkers veerkracht toe.

Van harte, Meredith

 Over de auteur:Meredith Van Overloop is oprichter van Triangis Coaching & Training Solutions en auteur van het boek “Niet perfect, toch content” en “Het Overloop Effect, 7 hefbomen voor een betere werksfeer”.*Bron: Meyer & Stensaker, 2006; Poels, 2006